Sorry

Dålig bloggning! Sorry!

Kort inlägg

Har vart på vandringshaik  med skolan sen i torsdags....
Jag kom hem nyss! Och jag är så sjukt trött och har ont överallt i hela kroppen. Jag har burit en 13kg tung ryggsäck 3.5 mil! Fy fan säger jag!
Undrar hur det kommer gå på friidrottstävlingen imorrn?

Kreativa Kajsa - är det jag?

 



Du blev:
Kreativa Kajsa

Du är estetiskt och konstnärligt lagd och har en enorm kreativitet som du måste få utlopp för. Din estetiska sida är din starka punkt. Du har en känsla för färg och form och vill arbeta praktiskt och gärna med händerna, kanske genom ditt eget företag? Kanske är du classens clown eller sångfågel? Kreativa Kajsa är profilen för dig som inte bara vill ha teori på gymnasiet!

Nedan följer ett urval av gymnasieprogram och inriktningar som kan passa dig!

Gymnasieprogram som passar dig:

Hantverksprogrammet (HV)
Hantverksprogrammet vänder sig till dig som vill använda dina händer i ett kreativt yrke. I hantverksprogrammet möts gammalt och nytt. Det handlar om att med utgångspunkt i gamla kunskaper och traditioner skapa, reparera och ge service utifrån dagens behov. På hantverksprogrammet blandas teoretiska studier med praktik på ett naturligt sätt. Många hantverkare driver sin egen verksamhet och är småföretagare. Kunskap om ekonomi, marknadsföring med mera i ett småföretag är en viktig del av utbildningen.

Estetiska programmet (ES)
Estetiska programmet vänder sig till dig som vill arbeta inom kultur och estetiska yrken. Programmet ger dig möjlighet att allsidigt utveckla förmågan till skapande, inlevelse och uttryck. Programmet ger dig en grund för fortsatta studier men kan också vara yrkesförberedande om du knyter det till ett specialintresse.

Inriktningar eller ämnesområden som passar dig:

Estetiska utbildningar
Är du duktig på att sjunga, måla, spela eller kanske dansa? Vill du arbeta med något kreativt när du blir stor för att verkligen få utlopp för den kreativitet du har inom dig? Då kan det vara smart att välja någon av de estetiska utbildningarna som gymnasieskolan erbjuder idag. Det finns massor av roliga inriktningar inom estetiska utbildningar.

Waldorf 
Waldorfskolor arbetar med utgångspunkt i Rudolf Steiners människosyn. Denna syn är baserad på grundtankar som kan formuleras: Människan utvecklas enligt lagbundenheter i såväl kroppslig som själslig och andlig bemärkelse. Under uppväxten vävs det helt unika livsmönstret för varje enskild individ.

Design / Hantverk
Ämnen inom design och hantverk finns inom många olika gymnasieprogram idag. Ämnena design och hantverk ges bland annat inom specialutformade program, inom estetiska- och hantverksprogrammet, på bygg- och teknikprogrammet.


Gjorde något test som skulle visa vilket program jag skulle gå på gymnasiet...  Jag vet inte riktigt om det här verkligen är jag eller om jag bara ska gå SAM eller NATUR?  Visst jag kan ju ha inriktningar på dom programen, men ändå...

Gör testet du med!

http://gymnasium.utbildning.msn.se/sections/tests/index.aspx?id=14


SOooOL

Hej alla galda! (Och ledsna för den delen)
En härlig dag idag, och igår med för den delen.
Igår var jag hos Maria och firade hennes födelsedag (lite sent kanske, men ändå :P)
Det var fett skoj! Vi skrattade sjukt mycket och det behövde jag!
Enda nackdelen med livet just nu är att jag är förkyld, men det går ju över!
Man måste ju fokusera på det roliga och fina i livet! Så till exempel så var det sol igår, så jag kunde sola! Fett härligt! Och då oassade jag på att fota lite också...

Och idag har jag bara slappat och tagit det lurre, pluggat och delat ut reklam. Och tränade lite engelska när jag kollade på Hanna Montana the movie på engelska utan text... Och det är sjukt bra för att vara mig.




















Denna bild får avsluta!
Puss&Kram
//Emma


Rainy day

























Fotade lite när jag var ute :D
Det regnade sjukt mycket! Men det var mysigt!
Jag gillar regn :P




Du

När jag tar slut

När jag inte orkar mer

När rädslan tar vid

så finns du 


Does this darkness have a name?

Does this darkness have a name? This cruelty, this hatred, how did it find us? Did it steal into our lives, or did we seek it out and embrace it? What happened to us? That we now send our children into the world like we send young men into war…hoping for their save return but knowing that some will be lost along the way. When did we lose our way? Consumed by the shadows, swallowed whole by the darkness. Does this darkness have a name, is it your name?

 

Vikingagården

Hejhej!
Har vart på komfaläger och haft skoj! Var vid vikingagården vid rättvik. Fett mysigt men kallt, och vi sov i ett hus där det bara var +5 grader på morgonen,  och man såg typ ingenting för att det var så mörkt inne... Men det var mysigt i alla fall. Och bortsätt från att jag förs hela tiden och maten inte var så jätte god, så var allt toppen där! Det var ett fett bra ställe att slappna av på!  Ingen stress alls!  Och så en till nackdel var att hela stugan hela tiden var fylld med rök, så allt jag hade med mig dit luktar så sjukt mycket rök, och när jag kom hem så stank jag inpyrd rök, typ som en kedjerökare som röker minst ett paket om dagen, men jag röker som inte, som väl är, utan jag luktade av rök från brasorna som gjorde att det fanns nånon värme någon stans. Så det första jag gjorde när jag kom hem var att slänga alla saker som jag hade med mig i tvätten, och ställa mig själv i en varm dusch. Och det var så sjuk skönt! 

Och nu är jag så trött så att jag tror att jag kan somna med huvudet på tanjentbordet... 
Men imorrn får jag sova ut, för det fick jag inte i lördags eller idag, men jag har studiedag så då ska jag passa på att sova ut! 

Puss&Kram
//Emma 


Känslan av att hoppa

Känslan av att hoppa

"Jag vet hur det känns där uppe. Vet hur det suger i magen och hur vinden tjuter i öronen när man lutar sig ut. Men hur känns det att hoppa? Hur mycket hinner man tänka innan man slår i marken? Var det lätt? Eller stod du vid kanten och tvekade? Du vet inte vem jag är, men jag skriver till dig ändå. Jag har ingen annan att prata med. Jag vill berätta allt för dig. Jag tror att det kan hjälpa mig. Att våga."

En månad innan Lisen ska ta studenten händer en tragedi på hennes skola. En kille tar sitt liv. Lisen börjar skriva brev till honom. I breven berättar hon om de känslor och tankar som gömmer sig längst inne i henne. Det handlar om blygsel, rädsla och om livet som ibland kan kännas mer skrämmande än döden.

Men i Lisens ganska jobbiga liv finns en person som skickar sms och ringer till Lisen. En person som tycker väldigt mycket om henne.

"Let me go
let me fall to the ground"
Ane Brun

8 maj

Du vet inte vem jag är, men jag skriver till dig ändå.
    Jag har ingen annan att prata med. Ingen jag kan
prata med på riktigt.
    Bara nån som du kan klara av det jag ska berätta.
Bara du kan förstå det som finns bakom mina ögonlock.
    När jag blundar står jag där uppe, längst ut på kanten
och vinden sliter i mitt hår. Merken drar som en magnet
i kroppen när jag tittar ner. Suget i magen blir till en värk
i armarna, en värk som leter sig ända ut i mina finger-
toppar.
    De flesta skulle nog bli livrädda.
    Men jag är aldrig rädd där uppe.
    Det är därför att jag vet att jag är ett steg från att för-
svinna. 
    Ett litet skutt bara.
    Men hur vågar man det där skuttet? Hur känns det
att hoppa?
    Hinner man tänka en massa innan man slår i
marken?
    Var det lätt? Eller stod du vid kanten och tvekande?
    Var du rädd?
    När man blir riktigt rädd försvinner alla ljud runt
omkring.
    Det enda som blir kvar är ljudet innuti.
    Ljudet av hjärtat som slår och slår.
    Är det vad man hör sekunden innan man tar sats?
Precis innan fötterna lättar från betongkanten?
    Säg att det är så. Säg att jag her rätt.


Vi gick i samma skola du och jag, men vi kände inte
varandra. Har aldrig ens hälsat.
    Är det okej att jag skriver till dig trots att du inte vet
vem jag är?
    Att jag berättar allt för dig?
    Jag tror att det kan hjälpa mig.
    Att våga.
    Om tre veckor tar jag studenten. Det skulle du också
ha gjort.
   Men nu slipper du det.

Vingklippt ängel

Vingklippt ängel


"... en begåvad, blödande poet som skriver outhärdligt starkt med livet som insats ... en biografi att sluka."

Som barn var Berny alltid rädd. Rädd att pappa skulle ha druckit, för att bli besatt av djävulen, för att vara ensam, för att vara bland folk, rädd för spindlar, mat, telefoner. Berny hittar tidigt till föräldrarnas bar- och medicinskåp. Snabbt lär hon sig att missbruka och att missbrukas; droger, mediciner, alkohol, sex. Tvångsmässigt dras hon till den slutgiltiga lösningen: rakbladen och lindringen genom dem. Berny Pålssons berättelse lämnar ingen oberörd.

I en självbiografi som inte liknar någon annan får vi följa en ung flickas liv på olika behandlingshem och sjukhus med vaga och varierande diagnoser av psykisk sjukdom.

Vingklippt ängel lämnar ingen oberörd. Med ett vackert och egensinnigt språk berättar Berny Pålsson skoningslöst och naket om främlingsskap, missbruk, blodets makt och om hur det är att leva i en svart saga.

Hennes väg till tillfrisknande är full av raseri och livskraft.


Det går inte att släppa den.

En slående ärlig och rak bok, som i vissa stunder får läsaren att rygga tillbaka ...

Water




















Var nere vid bryggan idag och fotade lite!
Jag älskar att fota vid vattnet, och så var det så fint väder idag, så det blev jättefint ljus i alla bilder.
Jag har inte redigera en enda bild!

Puss&Kram
//Emma

Livet på en kylskåpsdörr

Livet på en kylskåpsdörr 

Livet på en kylskåpsdörr är en gripande roman som från början är skriven på engelska, men sedan översatt till svenska. Hela boken är väldigt annorlunda uppbyggd, den är nämligen en hög med post it – lappar. En annorlunda och gripande roman om en ensamstående mor och hennes tonårsdotter – helt enkelt. Och det är dess utom Alice Kupiers första roman!

Claire är femton år och uppslukad av tonårsvärldens alla bestyr: killar, skola, kompisar. Hennes mamma är ensamstående med heltidsjobb och alla hushållssysslor. De bor under samma tak men hinner sällan ses, oftast blir det istället korta medelanden på kylskåpsdörren.

Men en dag drabbar verkligheten dem med full kraft. Claires mamma upptäcker en knöl i ena bröstet, Hon försöker att inte dra in Claire i sjukdomen och Clare försöker fortsätta leva sitt tonårsliv samtidigt som hennes oro lyser igenom. Det är oerhört sorgligt och starkt och dessa små lappar förmedlar så enormt mycket känsla. Hela boken genomsyras av budskapet att man måste prioritera det som är viktigt i livet för en dag. Så Claire och hennes mamma tvingas omvärdera hur de lever och inse att relationen mellan dem är oersättlig.

Livet på en kylskåpsdörr är en annorlunda roman om en ensamstående mor och hennes tonårsdotter. Den gripande historien berättas i helhet genom de medelanden som Claire och hennes mamma skriver till varandra på kylskåpsdörren. Du läser den snabbt men glömmer den aldrig!

 

”Jag behöver inget sommarlov.

Jag vill bara att du ska bli

frisk.

Puss och kram

Claire”

Life on the refrigerator door

Jag tycker att det är
en av dom allra bästa böcker jag har läst! Jag sögs fast vid den, jag vill inte lägga ifrån mig den! Och den är så lättläst. Väldigt lättskriven, men ändå så stark. Innan jag läste den här boken så kunde jag inte förstå att man kan förmedla så mycket med så få ord.

Jag har läst den om och om igen, och jag tycker fortfarande att den är så sjukt bara.

Så läs: Livet på en kylskåpsdörr

Skriven av: Alice Kuipers

Antal sidor: 242

Originaltitel: Life on the Refrigerator Door

Översättare: Louise Thulin

 Livet på en kylskåpsdörr

Innehåll

Januari
När jag ser på dig

 Mars
Jag ser den kvinna jag vill bli

 Juni
Stark och modig

September
Vacker och fri

 P.S.
Jag älskar dig

LIFE ON THE REFRIGERATOR DOOR

 

 


Jag behöver dig med än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket

Tänkte skriva av några sidor i boken "Jag behöver dig med än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket"
Lovley bok!



Foten trilla förbi och sen tillbaka, stryker honom för-
siktigt över tårna på vänsterfoten. Det spritter till i huvudet
då han tittar upp och möter hennes blänkande ögon, stora
som femfronor. Han rodnar, varsnar hur det hugger mjukt
i hjärtat.
                                                                                11



"Var lärde du dig att kyssas sådär?" Hom vinklar huvudet
uppåt och ser ner på nagelbanden.
   "Hur?"
   "Som du gör."
   "Jag lärde mig av en annan tjej."
   "Jaha... Synd. Jag trodde du lärt dig på engen hand."

                                                                               12

Rummet är rött, allt i rummet är rött: mattan; sängöver-
kastet; tapeterna; en luddig nallebjörn av typen man
vinner på nöjesfält. Till och med tröskeln in till rummet
är röd.
   "Vågar man gå in här?" Han känner direkt hur töntig
han är. Sedan hinner han inte tänka mer. Hon knuffar ho-
nom bryskt in i rummet, fast med ett leende som utstrålar
något annat. Stänger rummet, så musiken och sorlet för-
svinner, och lägger sig på sängen. Han lägger sig inte utan går
runt i rummet lite på måfå, tar upp en barbiedocka med
rödfärgat hår.
   "Tror du hon har färgat håret på den själv, eller kan man
 köpa dem såhär?"
   "kom hit en stund och lägg dig istället så kan du leka
med dockorna senare."

                                                                               13


Pappa är manodepresiv. Det betyder att han tatuerar in en
runa i högerarmen när han åker till Island; att han börjar
röka när han är fyrtiosju; att han ger flera hundra
i dricks när han går på resturang; att han skrattar högre
än alla andra och gråter tystare. Men för det mesta betyder det
ingenting.

                                                                               14


Det kommer att följa honom, han förstår det redan nu.
Den söta, instängda lukten i rummet; hennes rödflammiga
ansikte som smälter in i allt det andra. Hon drar upp hans
tröja så att magen tittar fram, gör redan samma sak med sig
själv och pressar sin magglipa mot hans. "Hud", säger hon
och myser ihop ögonen och munnen mot mitten av ansik-
tet.

                                                                                15


Det första han ser när han vaknar är kläderna utspridda i
svarta fläckar över golvet.  Han går ner för trapporna och
ut i vardagsrummet invirad i en filt. Soffbordet är fullt av
ölburkar och i en fåtölj har någon krupit ihop tilol en liten
boll. Med försiktiga steg går han upp för trapporna igen.
Det röda i rummet är blekare i morginljuset.  Mjukt skakar
han henne tills hon vaknar.
   "Vad var det du hette egentligen?"
   "Betty."
   " Jag heter Morris. Kan vi träffas någon mer gång?"
 
                                                                               16



Valborg

Hej alla glada!
Så sjukt kul på sista april!  Var med Amanda, Celine.
Var hemma hos mig till en början, käkade Pizza och delade på en Cider (4.5% Alkohol)
Tänkte bli fulla! 
Cyklade som idioter ner på stan för att få en sak av min kära syster. 
Väl där och vi hade fått det vi skulle ha så kom det en av polisens piketbussar... Allt folk i klumpen som Amanda, Celine och jag stod i flydde åt olika håll.. Vi måste sett ut som yra höns! 
Sen tog vi oss ut till kålgårn kollade läget där, Fett mycket poliser!
Fortsatte cyklandes upp på lugnet, och satte oss på en parkering och blandade sprit. Amanda satte sig och kissade bakom en lyktstolpe. En polisbil for förbi - vi fick panik! 
Vi drack upp en cider till... 
Cyklade till kålgårn igen, var där, snackade med lite folk, träffade min syster. 
Amandas cykel har fått punka, vi cyklar in till stan och ställer den där, sen åker vi till kålgårn igen... Jag skjutsar Amanda på min halv defekta cykel, med förlite luft i däcken och min pakethållare satt bara fast med en skuv (oops!) Hittade en tyst plats där vi ringde Amandas pappa...  Cyklade upp på lugnet, drack mer Cider, dansade, drack fanta med vodka, käkade godis, hjulade, kissade i nedförsbacke (inte smart) sms:ade, Skrattade, snackade, försökte stå på händer, sjöng, Kvart över ett släktes lampan där vi satt, det blev mörkt och Amanda trodde att cyklarna var personer och att någon var och spelade hockey. Vi cyklade hem till mig. Väl hemma, lite halvfulla satt vi på mitt rum och skålade i Coca cola vodka, käkade godis, Älskade världen, klagade på att vi inte hade någon pojkvänn, sov.  Jag tror jag kom ihåg allt... Det blev lite minnesluckor igår (not so good)


Vaknade igår så jävla illamående! Fy fan alltså, huvudvärk och illamående... Baksmälla.
Men det var det värt! Sedan var Celine och Amanda tatuerare och Amanda  fick en jättefin ängel på ryggen och sitt namn. Och jag fick väldigt många tatueringar (hehe) men nackdelen är att dom inte sitter fast för evigt...













Polisbilen vi flydde ifrån! (hehe)









Snygga tatueringar va!?

Pussis på er!
//Emma
  
 



RSS 2.0