Vecka 36

Well hello there vecka 37! Vecka 36 passerad. Är nu megaförkyld, men har haft en bra vecka. 
 
Jag och magen kånkar på, var hos barnmorskan på rutinkoll i tisdags. 
  • Vikt:81,5kg
  • SF-mått: 34 cm 
  • Blodtryck: 120/70mmgHg
  • Hb-värde: 107 g/L 
  • Bebbes hjärtljud: 135 slag/min = bra 
  • Inget protein i urinen 
  • Bebbe ligger med huvudet fixerat nedåt och lite lätt ruckbart
Allt såg jättebra ut, förutom att mitt Hb-värde är väldigt lågt. Så nu ska jag knapra 2 järntabeltter/dag istället för 1 och hoppas på att det blir bättre. Bebbe verkar trivas bra i magen. Bökar runt, trycker mot mina revben och ibland känns det som hen vill göra utbrytningsförsök genom magen och inte ned genom fiffi. 
Jag har börjat få rejäla förvärkar och fått erfara hur det känns att få sammandragningar när jag anstränger mig för mycket. 
 
Gymmet har jag lyckats masa mig till 3 ggr (!!!) denna vecka! 
 
Pass1: 
Stakning 10 min 
Ben träning:
  • Squats med skivstång: 20 kg x 10, 2 set. 40 kg x 10, 3 set, 50 kg x 10, 1 set
  • Utfall: 30 kg x 10 /ben, 3 set
  • Rakbensdrag i cable 10 x 3/ben, 6,5 kg. 
  • Legcurl i maksin 10 x 3/ben, 10 kg 
  • Sittande abduktion i maskin 10x3, 7kg/ben. 
Pass 2:
Stakning 10 min, crosstrainer 10 min 
Cirkelträning  4 varv, 10 reps/övning 
  • Cleans m skivstång, 20 kg 
  • Dips på box 
  • Höftlyft (breda och smala)
  • Kettlebell swing 20 kg 
  • Marklyft med kettlebell 24 kg 
  • Militärress 12,5 kg 
Avslutade med bicepscurls i kablemaskin, 6 kg 10x3/sida 
 
Pass 3: 
Stakning 10 min
Rygg/axlar med Micke 
  • Militärpress, 15 kg, 10 x 3 
  • Hantelpress 6 kg 10x1, 7 kg 10x1, 8kg 10x1
  • Axellyft åt sidan i kablemaskin, 2,5 kg, 10x3/sida
  • Sittande rodd i kablemaksin, 16,5 kg 10x3
  • Enarmsrodd med hantel, 12 kg, 10x3/sida
  • Goodmornings m viktskiva, 15 kg 10x2
 
 
 
 
Sedan har jag varit ute och gått en promenad varje dag, för att bibehålla lite kondition. 
Igår var det strålande sol, så jag, Micke och Rickard byggde snösoffor på åkern bakom huset, samlade några från Mickes familj och grillade korv i solen. Det var supermysigt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Var på en supertrevlig afterwork med jobbet i fredags. Tackde av Janina som ska iväg och jobba i Stockholm. Jag var ute och hängde på Pitchers och Olearys ända tills klockan 21.30! Det är typ nytt rekård då det gäller att vara ute sent i offentliga miljöer. 
 
Micke har givit mig cupcakes och jag har faktiskt kännt att det har varit väldigt skönt att vara ledig denna vecka. 
 
Vi var på föräldrakurs i onsdags. Den var helt världelös, så vi gick efter halva. Att man kan göra en kurs så ointressant? Jag lärde mig inget nytt, känner mig inte ett dugg mer förberedd inför förlossningen än innan jag var på kursen. Det enda jag kunde konstatera var att det verkligen är dags att packa ihop BB-väskan så att den är klar. 
 
I skrivande stund sitter jag här med rinnande näsa, en papperstuss upptryckt i näsan för att hindra allt från att rinna ut (nässpray hjälper typ inte).  Har förvärkar och känner mig allmänt slut. 
Gravidappen säger att 90% av graviditeten är gjord. Det är nära nu. 95% av alla födslar sker mellan vacka 37 och 42. Jag håller tummarna för att vår lilla fis vill titta ut snart. Längtar så mycket. 
 
 
 
Puss


Onsdagenndentjugoförstafebruaritvåtusenarton

Ett inlägg laddat med en gnutta ångest. 
Nu är det inte många veckor kvar av graviditeten. Men tiden går så fruktansvärt långsamt. Jag känner mig stor och otymplig. Visst dyrkar jag min fina gravidmage och är förundrad över att min kropp faktiskt fixar detta. Jag är så tacksam. Tänk att just jag har det stora priviligiet att kunna bära ett barn. Men bara för att jag älskar min kropp för att den fixar att bära ett barn behöver det inte betyda att jag trivs som gravid. 
 
Innan jag blev gravid drömde jag om det. Jag trodde att jag skulle älska min gravida kropp, ha det där "gravidglowet" och stila runt i fina mammaklänningar, tighta jeans och tröjor för att framhäva min mage så mycket som möjligt. Jag trodde att jag skulle känna mig helt fantastiskt. Jag trodde att jag skulle orka så mycket och vara den där gravida powerkvinnan som målas upp i media. Men så fel jag hade. 
 
Första trimestern (v1-14). 
Jag upptäckte min graviditet tidigt. Min mens som trotts mixrande med preventivmedel varit regelbunden, var nu sen. Jag och Micke var i Grekland. Jag började redan här vara otroligt hungrig. Kunde äta hur mycket som helst. Och mådde sedan illa efter maten. Jag trodde att min mens var sen på grund av många omställningar i livet och sådant, men Micke sa att han hade känt sig ganska säker från den dagen jag sa att min mens var sen. När vi kom hem från Grekland gjorde jag ett graviditetstest som visade två streck - ja var gravid. Jag kunde inte förstå det först. Strecken visade sig i pincip i samma sekunde som jag kissade på stickan. Instruktionerna sa ju att det skulle ta upp till 5 min. Jag började gråta. Givetvis blev jag jätteglad, men jag hade verkligen inte väntat mig att jag skulle vara gravid. 
 
Veckorna började ticka på. Vi berättade ganska tidig för familj och vänner, när jag var i vecka 6 började vi att berätta. Jag började även må otroligt illa. Jag spydde på morgonen, jag mådde illa hela dagarna. När jag kom hem från jobbet var jag så trött att jag bara sov, sedan tog mig ut och sprang för att döva illamåendet. Kom hem, mådde illa och somnade kl 20. Jag kunde må så fruktansvärt illa att jag enbart kunde ligga och sippa i mig blåbärssoppa. Kroppen var trött och allt kändes tungt. Mådde illa till ca v. 13. Magen började att puta. Såg ut som att jag bara ätit för mycket chips, tappat dieten och lagt på mig en massa fett på magen. Jag tappade en massa hår. Jag som precis hade funnit mig till rätta med hur jag såg ut, nu var allt upp och ned igen. Jag hade ångest och kände mig bara tjock och eländig. Hade svårt att frölika mig med hur min kropp ändrade sig och att jag än inte kunde känna hur bebbe sparkade där inne. Greviditeten kändes verklig men ändå inte. 
 
Andra trimestern (v.15-28)
Livet började komma tillbaka. Magen började synas en gnutta.Vi gjorde runtiultraljud i vecka 19 och vågade äntligen släppa det offentligt. En sådan enorm lättnad det var att se att bebbe verkade må bra i magen och att allt såg bra ut. Nu började det kännas som mer på riktigt. 
Jag var osäker på hur jag kunde träna, men körde på med löpning till vecka 22 ungefär. Sedan fick jag ont i magen och tycket ned mot bäckenbotten blev för stor. Provade lite gravidyoga som jag tyckte var mesigt. Körde lite träning efter en träningsbok för gravida. Var så osäker på hur mycket kroppen fixade och hur mycket jag vågade lyfta osv. Jag började acceptera min gravidkropp. Men så svårt att verkligen känna mig vacker. Inga kläder passade. Vågade köra på med träningen det jag orkade. Men började bli mer och mer slut av att bara vara på jobbet. Kroppen sa ifrån. Jag orksade inte göra allt jag ville. 
 
Tredje trimestern (v.29-43)
Här är jag nu, vecka 36 och det känns som att jag står och stampar. 
Hormonerna är utanpå kroppen och jag känner mig som en heffaklump. Magen är en planet och brösten är meloner. Ingenting passar. Alla tröjor åker upp. Inga byxor får jag på mig. Benen har svullnat till och jag kommer inte i de gravidbyxor som jag hade i bröjan av graviditeten. Stundvis älskar  jag min kropp och min mage, känner mig vacker. Njuter av att vara gravid. Men när jag har förvärkar, tvingas att sitta still för att kroppen säger att nu orkar jag inte mer, då avskyr jag det. Att jag inte bara kan böja mig ned för att knya skorna. Att jag knappt får igen några jackor alls. Att jag inte kan ha några kläder, utan får göra ett kaosigt ihopplock av det som passar bäst och oftast kombindera det med träningstights. Jag kan inte promenera särskillt fort och uppförsbackarna tar död på mig. Trotts att magen har sjunkit så är det tångt om plats, lungorna ligger fortfarande ihoppressade. 
Jag mår för övrigt bra. Jag fixar att träna på gymmet 2-3 ggr/vecka, klarar att gå dagliga promenader. Kan fixa och dona hemma. Men så kommer "bakslagsdagar". Dagar då jag inte orkar någonting alls. När jag bara ligger på soffan en hel eftermiddag, slösurfar på telefonen och det är så jobbigt att ta mig upp för att lägga in mer ved i brasan att jag kanppt fixar det. Jag blir så frustrerad. Koppen säger nej, men huvudet ja. Jag vill orka röra på mig. Jag har dock hittat en balans med träningen på gymmet. Vågar köra lite tyngre övningar och har koll på magmuskulaturen. Vid vecka 34 böjade den raka magmuskeln att "toppa" sig så jag får hålla extra koll vid de övningar som involverar bålmuskulaturen. 
 
Jag har till och från ångest över min vikt. Jag har nu gått upp ca 11,5 kg. Jag vet att det är bebbe som väger, moderkaka, fostervatten, extra blod, bröst osv. Jag har vekligen inte varit strikt med min diet heller, så fett är det också.  Men jag kommer ofta på mig själv med att tänka på om jag någonsin kommer få tillbaka min kropp? Jag har bristningar på brösten som illar röda. När bebbe är här kommer jag ha den finaste skatt som finns i hela universum, men jag kommer också ha en uttöjd mage, samt ett deformerat underliv. Många säger att jag kommer att vara tillbaka på nolltid, men jag är inte så säker på det. Jag är givetvis inställd på att jag inte kan förvänta mig att kroppen kommer trolla tillbaka sig av sig själv. Jag vet att mina bristningar på brösten kommer jag att få leva med resten av livet. Men jag har ändå ångest. Jag vill ha en kropp som jag trivs med och jag är så rädd att jag kommer få sådan ångest över min egen kropp när bebbe är här. 
Det är så svårt att prata om detta med andra personer. Alla bara hyllar min fina mage  och är avundsjuka på att jag mår så bra. Visst är jag lycklig över att jag mår bra. Men det är ju inte direkt så att jag hade "dåliga förutsättningar" från början. Jag var in mitt livs bästa fysiska form. Som jag slitit på gymmet för att ha en stark och stabil kropp som orkar. Så mina fysiska förutsättningar för att fixa en graviditet var och är väldigt bra. 
Så jag längtar med skräckblandad förtjusning efter förlossningen. Längtar efter att äntligen få träffa den illa krabaten inne i magen. Men längtar även efter att få börja mammrehaba och ta mig tillbaka till den kropp som jag trivs i. 
 
Så lite före graviditetenbilder:
 
 
 
 
 
 
Och här är jag nu:
 
Och till alla er som har läst ända hit. Jo jag älskar och tackar min kopp för att den fixar detta. Jag är inte otacksam på något sätt. Jag mår galet bra i min graviditet och det allra viktigaste är att bebbe mår bra vilket hen gör. Min kropp kan jag alltid jobba på att få tillbaka, men jag tycker att det är viktigt att lyfta att alla inte trivs som fisken i vattnet i sin gravida kropp. 


Vecka 35

 
Avslutar vecka 35 med 35 dagar kvar till bf. Att man kan längta efter något så otroligt mycket, snart snart snart ska jag äntligen få träffa de lilla som ligger och bökar runt i min mage. 
Jag vet att jag ska ställa in mig på att det kan ta ytterligare 14 dagar, men det känns som att det är så nära, så det är så svårt att addera till de där två veckorna. 
 
Var på extra rutinkontroll hos barnmorskan i veckan, eftersom jag hade högt blodtryck förra besöket. Allt såg bra ut denna gång. Bebbes hjärta slår jättefint, barnmorskan sa att hen verkar trivas där inne. Jag hade bara 135/75 mmgHg, så blodtryket blev godkänt. Läcker inget protein i urinen heller. Så jag är grön. Vikten håller sig på stabila 80,5 kg. 
 
Kroppen har kännts bra den här veckan. Jag har kunnat träna på och gått promenader. Skottat denna j*vla snö, städat och göra sådana där vardagliga saker. 
 
Veckans träning har bestått av: 
Måndag:
Gym 
  • Crosstrainer 10 min, stakning i stakmaskin 10 min 
Cirkelträning, 4 varv, 10 reps/övning
  • Cleans med skivstång 20 kg
  • Squats 20 kg
  • Marklyft 24 kg 
  • Burpies mot box 
  • Armhävningar på knä
  • Enarmscleans 8 kg 
  • Dips på box 
  • Avslutade med militrpress 15 kg 3x10
Snöskotning 2 gårdar, samt hundpromenad. 
Antal steg/dag/distans: 16 786 steg. 9,4 km
 
Tisdag 
Promenad
Antal steg/dag/distans: 13 939 steg. 8,8 km
 
Onsdag 
Promenad
Antal steg/dag/distans: 16 514 steg, 10,1 km 
 
Torsdag
Promenad 
Antal steg/dag/distans: 9 960 steg, 5,9 km
 
Fredag
Hemmagymsträning, 7 varv, 10 reps/övning 
  • Squats 20 kg 
  • Marklyft 20 kg 
  • Axelpress 10 kg 
  • Butterflies 2,5 kg 
  • Enarms frivändning m press 10 kg
Antal steg/dag/distans: 10 511 steg, 6,1 km 
 
Lördag 
Gym 
Ryggpass med Micke 
  • Stakmaskinen 10 min
  • Latsdrag, breda 12 x 3, smala 12 x 3
  • Raka latsdrag 12x3 
  • Enarmsrodd med hantel 12x3
  • Avslutade med enarms frivändning m press 10 kg, 10x3, samt militärpress 12,5 kg 10x3. 
Söndag 
Ska nog bra ta det lugnt idag och ladda inför ett gympass imorgon. 
 
 
 
 
 Veckan har gått fort, bebisrummet böjar bli klart, föräldrakurs äntligen inbokad, planerat in att gå på föreställningen "den mentala förlossningsväskan". Har träffat Celine och snackat en massa strunt, en så välbehövlig träff. 
Pricken över i:et på denna vecka var att Maria kom hem från Göteborg en sväng. Det var så mysigt att få ses igen och få hälsa på hemma hos henne i Sågmyra. Äta tacos med fina vänner och Marias familj. Lyxigt och guldkant på livet. 
En fantastiskt bra vecka har det varit. 
 
 
 
 
 
 
Veckans bilder på mig och kalaskulan. Tycker ändå att magen har sjukit lite? Eller är det bara jag som inbillar mig? Tror att bebbe har lagt sig lite mer på plats. Inbillar mig i alla fall att det är något lättare att andas och mer plats för lungorna. Låsningen i costotransversallederna på höger sida håller i sig, fy satan i gatan vad ond och jobbig en låsning kan vara. Vet inte heller om jag vågar gå och knäcka ut det, kanske bara lika bra att härda ut tills hela graviditeten är klar? Det går ju bra för det mesta. 
 
 
 
 
Då laddar jag och kalaskulan inför vecka 36. Puss på livet. 

Vecka 34

Vecka 34 till ända. Åå vad jag längta efter vår lilla bebbe! 
Första veckan som mammaledig passerad. Känns så galet att få vara hemma och ledig bara sådär.  Jag har plötsligt både tid och energi till att ta mig till gymmet. Jag har även kunnat gå flera promenader med Niklas och bara njutit av att få vara ledig. Kroppen tuffar på. Visst är det tungt, och trycket nedåt bara ökar. När det inte trycker nedåt, så trycker det uppåt, eftersom lillen har fått för sig att ligga  och trycka in under mina revben. 
 
I veckan har jag bland annat hunnit måla klart i bebbes rum, varit och kollat på Mickes curlingmatch, fixat och donat hemma, haft lyxdejt hemma med Micke (druckit göttigt akloholfritt vin), haft mellomys och en massa gos ned hunden Niklas. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Veckans träning bestod av 2 gymmpass! Hurra!!  Det finns lite musklet kvar ändå trots att jag bara kör med lättare vikter. 
Pass 1, 10 reps/övning, 5 varv 
  • Cleans 20 kg
  • Burpies mot box 
  • Marklyft 24 kg
  • Enarmsrodd 12 kg
  • Sidositups
  • Dips på box
  • Squats 20 kg
  • Bicepscurls 10 kg
Pass 2, 10 reps/övning, 4 varv 
  • Armhävningar
  • Chins med assistans av grönt gummiband, 3 st, fokus på tekik och exentriska fasen. 
  • Squats 20 kg
  • Butterflyes 2,5 kg/arm 
  • Axelpress 12,5 kg
  • Bicepscurls 12,5 kg
  • Ketelbellswing 20 kg
  • Marklyft  m ketlebell 24 kg 
 
 
 
Var även hos barnmorskan denna vecka på runtinbesök. Bebbe mådde hur fint som helst, hjärtljuden lät jättebra, verkar ligga bra i magen och rör sig livligt. 
Jag hade dock något högt blodtryck, så jag ska tillbaka nästa vecka för att kolla det och urinprov. 
Men veckans checkup blev:
  • 80,5 kg
  • 130/85 mmgHg
  • Blodsocker ok
  • SF 33 cm. 
 
Kalaskulan växer fort nu. Känns så bra att det inte är så många veckor kvar!
 
 
 
Puss på er

Vecka 33

Hejdå vecka 33. Hej vecka 34! 
Vecka 33 har förflutit snabbt och det känns som att kroppen verkligen börjar att göra sig redo inför förlossning. Jag har haft ett nästan konstant tryck ned mot bäckenbotten, mensvärksliknande känsla och även några riktigt rejäla sammandragningar. Bebbe sparkar hej vilt och nu är då majoriteten inte några gulliga sparkar, utan hela magen flyttar sig. Jag börjar starkt fundera över om jag kommer att ha några inälvor kvar, intakta efter denna graviditet? 
 
Idag har jag jobbat min sista arbetsdag och går på mammaledighet. Känns ganska galet att jag har planerat att vara hemma till januari 2019. Hur sjukt? Jag kommer inte att gå till jobbet på nästan ett år. 
 
Kroppen känns fortfarande relativt pigg. Andfåddheten och trycket ned mot bäckenbotten är väl det som besvärar mig mest. Jag börjar ha svårt att böja mig ned. Men trotts det försöker jag att kriga på med träningen. Denna vecka har jag kunnat räkna in två gympass, vilket är helt magiskt! 
 
Pass 1: 7 varv, ingen vila emellan. 
  • 10 st armhävningar på knäna
  • 10 st burpies mot box 
  • 10 st knäböj 16 kg
  • 10 st marklyft m kettlebell 24 kg
  • 10 st/sida enarmsrodd m kettlebell, 12 kg
Pass 2: 5 varv, ingen vila 
  • 10 cleans, 20 kg
  • 10 luggage deadlifts, 20 kg
  • 10 squats, 20 kg
  • 10 one legged RDL, 20 kg
  • 10 armhävningar på knä
  • 10 kettlebell swing, 20 kg
Just nu kör jag med lättare vikter på alla övingar, försöker att hålla tempot uppe och göra flera varv.  
Utöver gymmet har jag promenerat en del, men jag får inte gå för långt, förd å protesterar både rygg och bäcken, ca 50 min brukar vara okej. 
 
Nu peppar jag inför vecka 34 om mammaledighet! Tänk att det bara är mellan 4-8 veckor kvar bra (6 veckor till beräknad BF), sen får jag träffa vår lilla bebbe! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




RSS 2.0